Skickas imorgon vid köp innan
Frakt 29 kr
Öppet köp i 365 dagar
0
kr
0
kr

Guide för effektiv rengöring och underhåll av ditt spabad

Ett modernt spabad innehåller ett omfattande nätverk av slangar och rör, vilket skapar en idealisk miljö för ackumulering av bakterier och smuts om de inte rengörs regelbundet. För att upprätthålla en hälsosam badmiljö och undvika bildandet av skadlig biofilm, är det viktigt att följa några grundläggande riktlinjer.

Desinfektionsmedel och Vattenbalans

 • För att minska risken för bakterietillväxt i rörsystemet, är det avgörande att hålla en tillräcklig nivå av desinfektionsmedel (brom eller klor) även när spabadet inte används.
 • För att desinfektionsmedlen ska vara effektiva krävs det att vattnet hålls i balans med rätt pH-värde och alkalinitet. Detta säkerställer att desinfektionsprocessen fungerar optimalt.

Risk för Biofilm

 • Om vattnet inte underhålls korrekt eller om det saknas desinfektionsmedel, kan biofilm börja bildas i spabadets rörsystem. Biofilm är en idealisk miljö för bakterietillväxt och kan leda till dålig vattenkvalitet och obehagliga luktproblem.
 • Symtom på biofilm inkluderar en sur lukt och visuella indikationer som bruna ”geleklumpar” i vattnet.

Rengöringsåtgärder

 • För att motverka bildandet av biofilm och säkerställa renheten i spabadet är det viktigt att regelbundet genomföra rengöringsåtgärder.
 • Rekommenderade produkter för rengöring inkluderar Delphin Pipe Cleaner eller SpaCare Biofilm Cleaner, som är speciellt utformade för att avlägsna avlagringar och desinficera spabadets rörsystem.
 • Ett vattenbyte och rengöring av rörsystemet med dessa produkter bör utföras 2-4 gånger per år för att bibehålla en hälsosam och ren badmiljö.

Avlägsnande av Smutsrand

 • Efter rengöring av rörsystemet kan en brun smutskant ofta bildas vid vattenlinjen i spabadet. Smutranden kan enkelt avlägsnas med SpaCare Spaclean Spray, vilket återställer spabadet i fint skick.

Genom att följa dessa riktlinjer för vattenbyte, desinfektion och rengöring kan du få ett rent och kristallklart badvatten i spabadet samtidigt som risken för bakterie- och smutsuppbyggnad minskas.

Rengöring av Spabadets Rörsystem – hur gör man?

För att bibehålla en hälsosam och hygienisk miljö i ditt spabad är det viktigt att regelbundet rengöra rörsystemet. Här är en steg-för-steg-guide för att utföra denna viktiga uppgift:

Steg 1: Förberedelser

 • Planera att byta vatten i spabadet 3-4 gånger per år och utför alltid rengöring av rörsystemet samtidigt.
 • Dosera rekommenderad mängd ”Pipe Cleaner” i det befintliga badvattnet.

Steg 2: Rengöring av Rörsystemet

 1. Starta spabadets jets och låt dem köra runt hela systemet i cirka 10 minuter. Detta säkerställer att rengöringsmedlet sprids jämnt i rörsystemet.
 2. Under denna tid kan du också använda en vattenslang och rikta den mot munstyckena för att skölja ut eventuell extra smuts och avlagringar.

Steg 3: Tömning av Vattnet

 1. Efter rengöringsprocessen, töm ut det gamla badvattnet från spabadet.
 2. Se till att spola ur eventuell smuts och rengör rören noggrant under tömningen.

Steg 4: Påfyllning av Nytt Vatten

 1. Fyll spabadet med nytt vatten av hög kvalitet.
 2. Justera alkaliniteten och pH-värdet i det nya vattnet enligt tillverkarens rekommendationer.
 3. Genomför en chockklorering för att säkerställa en grundläggande desinfektion av det nya vattnet.

Tips och Råd

 • Tips 1: Om du planerar att byta filter samtidigt, rengör de gamla filtren noggrant och använd dem första dygnet efter vattenbytet. Detta minskar risken för att de nya filtren täpps igen med rester från rören och biofilmen från det nya vattnet.
 • Tips 2: Passa även på att rengöra och skydda vinylsidan av spalocket. Se till att skölja av tvålrester ordentligt för att förhindra att de hamnar i spabadet.

 

Genom att följa dessa steg och råd regelbundet kan du säkerställa att ditt spabad förblir rent, hygieniskt och njutbart att använda under lång tid framöver.